Ojnareskogen kom vilse i valdebatten

Uppdaterad
Publicerad

För många har det planerade kalkbrottet i Ojnareskogen på Gotland blivit en symbolfråga för kampen mellan miljö och industri.

Men när knappt en vecka återstår till valet, kan man konstatera att Ojnare är långt ifrån någon valfråga på ön.

Nästan exakt två år efter protesterna i Ojnareskogen på Gotland har den partipolitiska debatten avstannat. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna accepterar kalkbrottet så länge grundvattnet inte hotas. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet säger däremot nej. Trots att frågan är laddad med jobb, landsbygdsmiljö och näringspolitik har den inte lyfts upp i valrörelsen.

– Den har kommit att gå i stå med tanke på de kommande domstolsförhandlingarna. Frågan har inte så stort fokus i den här valrörelsen, säger moderaten Patrik Thored (M).

Kampen om kalket på Gotland

Angår hela Sverige

Men det finns flera som tycker att frågan om Ojnareskogens framtid borde ha fått mycket mer uppmärksamhet.

– Det är ju en fråga som är avgörande för Gotlands natur men minst lika viktigt för hela Sverige för hur man ska tolka miljölagstiftningen i framtiden, säger Anncatrin Hjernquist, som är ordförande för Naturskyddsföreningen på Gotland.

Hon är en av fem personer som nyligen skrev på Svenska Dagbladets debattsida och ansåg att Stefan Löfven (S), om han blir statsminister efter valet, borde stoppa kalkbrytningen.

– Självklart kan man påverka den här frågan på riksnivå, säger hon.

”Frågan splittrar familjer”

Inom kort ska Mark- och miljööverdomstolen att blåsa liv i frågan igen när man meddelar om fallet tas upp för fortsatt prövning eller inte.

– På norra Gotland diskuterar man nästan inte ens frågan, den är så het och den splittrar till och med familjer. Det är därför man inte talar om det här, säger Lars Thomsson (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet