Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Thomas Redlund, regionalt ansvarig för kamerainförandet i Region Öst. I klippet berättar han mer om kameraövervakningen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oklart hur effektiva kamerorna är

Uppdaterad
Publicerad
Enligt forskning i ämnet är det inte säkert att övervakningskameror förebygger brott. Det finns heller ingen statistik som bevisar effektiviteten.

Det är först när kamerövervakningen stöds av andra insatser som ökar risken för att bli upptäckt som brottsligheten går ner, enligt forskning från bland annat Eric L. Piza från City University of New York.

”I princip gäller att om polisen har fler kameror än de effektivt kan övervaka, ger tekniken inte den förväntade nyttan.”, säger han i en intervju på Brottsförebyggande rådets hemsida.

Ingen statistik om nyttan

Fortfarande finns ingen statistik som visar hur effektiv kameraövervakningen har varit på just Ågatan i Linköping.

– Vi vet ju själva att vi har haft nytta av det i vissa fall, i misshandelsärenden, men vi har inte gjort någon detaljerad uppföljning, säger Thomas Redlund, regionalt ansvarig för kamerainförandet.

Hör mer om hur kameraövervakningens ska gå till i videoklippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet