Foto: Per Ziljat

Kvartetten förlorar sin majoritet

Uppdaterad
Publicerad

Kvartetten – med S, KD, L och C – har styrt med endast ett mandats övervikt i Norrköping. Nu tappar man sin majoritet, men Lars Stjernkvist (S) är beredd att fortsätta styra.

Rösträkningen i Norrköping har dragit ut på tiden i Norrköping och kl 02.30 var fortfarande ett av de 72 distrikten inte räknade.

I Norrköping har Socialdemokraterna suttit vid makten i hundra år, med undantag för tre år på 90-talet.

Val 2018 – #dinröst

Enligt valresultatet hittills tappar nu Socialdemokraterna 3 mandat, Liberalerna tappar 1 mandat medan C och KD ökar med varsitt mandat. 

Det innebär att kvartetten sammanräknat förlorar 2 mandat.

Lars Stjernkvist (S) har tidigare sagt att det räcker att kvartetten blir större än Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans. Och så ser det ut att bli med det här valresultatet.

– Som jag tycker det ser ut så har vi fått det stöd som krävs för att kunna fortsätta att ta ansvar, säger Lars Stjernkvist (S).

Trots att den styrande kvartetten bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna nu inte behåller sin majoritet så kan Socialdemokraterna alltså fortsätta styra. Ett alternativ är att de förvandlar kvartetten till en kvintett, det vill säga tar hjälp av ytterligare ett parti.

Ett annat alternativ är att kvartetten fortsätter att styra utan att ha egen majoritet.

– Det verkar ändå som att vi tillsammans med våra kollegor i kvartetten blir den största regeringsbildaren och kan ta fortsatt ansvar för Norrköping, säger Lars Stjernkvist (S).

Det preliminära valresultatet visar också att SD ökar rejält, med närmare 4 procentenheter och får ytterligare 4 mandat.

Även Vänsterpartiet ökar med 2 mandat medan Feministiskt initiativ ser ut att tappa sitt mandat i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet