Olja kommer upp från ett utländskt vrak på Östersjöns botten som sjönk 1977. Det misstänker i alla fall Kustbevakningen efter att ett oljeutsläpp upptäckts omkring fem landmil norr om Gotska Sandön. Foto: TT

Oljeutsläpp från vrak i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Satellitbilder avslöjade utsläppet under lördagen och Kustbevakningsflyget bekräftade senare utsläppet.

– Oljan kommer från bottnen och vi har konstaterat att det ligger ett vrak när. Vi misstänker att det är ett fartyg som sjönk 1977 och är 80 meter långt, säger Anders Ekstrand, operativ chef vid Kustbevakningen.

Enligt obekräftade uppgifter var fartyget lastat med 20 ton diesel, 35 ton tjockolja och sju ton smörjolja när det förliste. Fartyget ligger på 110 meters djup. Kustbevakningen har inlett en insats för att samla upp oljan som bubblar upp från bottnen – arbetet lär fortsätta under flera dagar.

Oljeutsläpp från vrak

– Det rör sig om ett pågående utsläpp, säger Ekstrand.

Det misstänkta fartyget läckte olja redan under förlisningen för närmare 40 år sedan.

– Beroende på hur sjunkande fartyg hamnar på bottnen kan oljan stanna kvar i olika omfattning. Efter lång tid rostar till slut något sönder och då läcker det ut olja på nytt. Det misstänker vi har hänt i det här fallet, säger Ekstrand.

Det misstänkta fartyget

  • Vraket som läcker olja är sannolikt M/S Immen.
  • Fartyget fick svår slagsida, övergavs av besättningen och förliste den 3 april 1977.
  • M/S Immen förliste i samma havsområde som det påträffade oljeutsläppet norr om Gotska Sandön.
  • Enligt obekräftade uppgifter fanns det totalt cirka 62 ton olja ombord när hon gick till botten.

Källa: Kustbevakningen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljeutsläpp från vrak

Mer i ämnet