Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fortsatta försök att stoppa stort oljeutsläpp

Publicerad

Ett stort oljeutsläpp från ett skepp som förliste på 70-talet skapar problem utanför Gotska Sandön. Nu pågår saneringsarbetet för fullt.

Efter att man upptäckt ett utsläpp i Östersjön under söndagen påbörjades ett omfattande saneringsarbete. Oljan som läcker ut kommer från fartyget M/S Immen som förliste 1977 och obekräftade uppgifter som kustbevakningen har fått säger att det kan finnas över 60 ton olja på fartyget.

– Idag gick vi ner med en obemannad farkost för att se var hålet var. Det är 130 meter djupt på platsen och när vi kom ner till 120 meter höll vi på att fastna i gamla tampar och livbåtar. Då var vi tvugna att backa upp igen, säger Lars Langman som är stabschef på Kustbevakningen.

Oro för fåglarna

Det man gör just nu är att försöka få upp den tjocka oljan med hjälp av upptagningsfartyg som fångar upp den med stora borstar på ytan. Men man är orolig för närliggande naturreservatet Gotska Sandön.

– Det största direkta sjöhotet är det mot fåglarna som kan få oljan på sig, säger Lars Langman.

Kan nå Stockholms skärgård

Oljan rör sig mest troligt mot Gotska Sandön men om strömmarna vänder kan den även nå Stockholms skärgård.

– Arbetet med att fånga upp oljan går bra och den tunna oljan på ytan avdunstar av sig själv, så vi hoppas inte att det ska bli några problem, säger Lars Langman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oljeutsläpp från vrak

Mer i ämnet