Olle Felten utesluts ur Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna meddelade idag att riksdagsmannen Olle Felten från Östergötland utesluts från partiet.

Partiet säger att han ska haft samröre med högerextrema och rasister. Han ska också enligt SD ha varit konfliktskapande och försvårat samarbetet med sin partigrupp i kommunen.

Han ska dessutom ha aktivt röstat emot sin grupp i kommunfullmäktige enligt Jan Svensson, distriktsordförande i Östergötland.

– Vi har ett ganska bra och nära samarbete i Östergötland inom partiet, Olle Felten har varit ett undantag mot detta, säger Jan Svensson, distriktsordförande i Östergötland.

På grund av detta har distriktet valt att inte nominera honom till riksdagen, enligt Jan Svensson.

Lämnar frivilligt

Själv tycker Olle Felten inte grunderna för uteslutningen är riktiga, och väljer själv att lämna eftersom han tycker partiet är odemokratiskt.

– Det är åtskilliga som har strukit på foten, kastats ut och blivit uteslutna för att man påtalat brister. Jag är långt ifrån den enda som drivit på om partikulturen, snarare tvärt om, säger Olle Felten till SVT Nyheter.

Olle Felten uteslöts i dag strax efter att han själv lämnat in sin avskedsansökan. Efter det talade han i samband med att det nya partiet Alternativ för Sverige höll en presskonferens i riksdagen. Den kunde hållas trots att presscentret bara är öppet för riksdagspartier, eftersom att Felten bokat lokalen innan han lämnade SD för att bli en del av Alternativ för Sverige.

Det nya partiet har bildats av personer som uteslutits ur SD och som uttalat strävar efter att ta SD-röster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer