Organisationen Neem misstänks för lagbrott

Uppdaterad
Publicerad

I dag drabbades organisationen Neem i Katrineholm av ännu ett bakslag när man krävs på 676 000 kronor i återbetalning av Tillväxtverket.

Åter igen blåser det snålt kring organisationen Neem i Katrineholm och dess ordförande Joyce Kimwaga Lundin.

Efter Östnytts avslöjande i höstas om att organisationen fått närmare en halv miljon kronor i bidrag från arbetsförmedlingen, där Kimwaga Lundin själv satt med i styrelsen. Tvingades hon avgå från Arbetsförmedlingens styrelse och nu krävs Neem på återbetalning från statliga Tillväxtverket för misstänkt lagbrott.

– Man har inte följt regelverket kring lagen om offentlig upphandling och det är det vi har kommunicerat ut, säger Tommy Anjevall, enhetschef Tillväxtverket

Neem har till uppgift att stödja invandrarkvinnor ut på arbetsmarknaden genom att utveckla egna företag.

I Östnytts tidigare granskning framkom att Neem fått nära 15 miljoner kronor av olika statliga bidragsgivare för att skapa nya företag.

Idag kom så Tillväxtverkets besked.

– Det innebär att vi kommer att upphäva beslutet om stöd med motsvarande och det är det vi har kommunicerat med stödmottagaren Neem. I det här läget är det ungefär 670 000 kronor vi kommer att kräva tillbaka, säger Tommy Anjevall, enhetschef Tillväxtverket.

Svt Östnytt har upprepade gånger under dagen sökt Joyce Kimwaga Lundin och Neem för en kommentar, utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer