Anna Törnfeldt, ordf LRF Gotland Foto: Patrik Widegren/SVT

Oro bland de gotländska bönderna efter torkan

Uppdaterad
Publicerad

Hur allvarligt är läget för de gotländska bönderna efter sommarens extrema torka, och vad kan man göra nu? Det var några av frågorna som togs upp på ett stort möte som anordnades av LRF i Visby på tisdagskvällen.

Över 300 personer kom till mötet som kom att handla mycket om vikten av att ta hjälp, bland annat med ekonomisk rådgivning. För krisen som nu råder kommer att ta tid att ta sig ur.

Många mår väldigt dåligt under tiden säger Ninni Kolmodin som ingår i LRF:s omsorgsgrupp som har många samtal med lantbrukare.

– Det finns oro över situationen. Det här är ju en kris som drabbar alla oavsett om man växtodlare eller har djur, säger hon. 

Rädd att tvingas lämna allt

Oron kan ofta bli värre hos lantbrukare eftersom det inte bara är jobbet som står på spel menar flera av deltagarna på mötet.

– Många är pressade eftersom att vara lantbrukare är en identitet, det är vem jag är som person. Skulle det här skita sig, då får jag lämna gården och lämna mina djur, min mark och där jag är uppvuxen. Man kan få lämna en gård som gått vidare i generationer. Det är något som påverkar både fysiskt och psykiskt, säger Ronja Björkqvist som är ordförande för LRF ungdom. 

Oro över ekonomin

På mötet informerade bland andra det lokala slakteriet om slaktköer. Länsförsäkringar bank och LRF konsult informerade om den hjälp man kan få med att bland annat upprätta likviditetsbudget för att få överblick över vilket stöd man behöver, och när. 

Just ekonomin var något som oroade Ulla Larsson som har fåruppfödning och växtodling.

– Får vi en tredje skörd på vallen så tror jag att vi klarar djuren i alla fall. Men skörden på spannmål har varit jättedålig, trots att vi har haft bevattning. Så likviditeten framåt kan bli lite knepig, säger hon. 

”Regering och riksdag behöver agera väldigt snart”

LRF Gotlands ordförande Anna Törnfelt efterlyser nu mer stöd från staten.

– Regering och riksdag behöver agera väldigt snart, ännu mer än vad man redan gjort, säger Anna som ändå avslutade mötet med att peppa alla att man kommer att ta sig igenom krisen. För trots alla utmaningar så finns det vissa saker som är positiva.

–Jag tror att svenska konsumenter lär sig en hel del om var maten kommer ifrån; att vi är ganska sårbara med vår låga självförsörjningsgrad i Sverige där vi byggt upp vårt ätande på importerad mat. Jag tror att vad vi äter och vad som importeras kommer att bli mer ifrågasatt framöver, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet