• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För bara några veckor sedan blev John erbjuden droger av en främling: ”Trodde han skämtade med mig först” Foto: Martin Klevelid / SVT

John erbjöds droger på krogtoalett: ”Han lade ut en lina på handfatet”

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikasituationen inom krogmiljö är oroande. Det visar en rapport som tagits fram på uppdrag av sju länsstyrelser. Krogbesökare som SVT Nyheter Öst pratat med märker av en ökning.

– Att folk håller på med det ute på krogarna är det först nu man börjat se, de verkar inte riktigt göra det i hemlighet längre, så det är stor skillnad på bara fem år, säger Norrköpingsbon John Bergstén.

Under 2022 genomförde länsstyrelsen i Östergötland tillsammans med sex andra länsstyrelser en kartläggning av narkotika i krogmiljö tillsammans med kompetenscentrumet STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem).

Studien visade att både krogpersonal, poliser och kommunanställda upplever att narkotika i krogmiljön är ett omfattande problem. Nästan hälften av krogpersonalen i Östergötland som deltog i studien tycker att det är mer droger på krogen idag jämfört med för fem år sedan.

Norrköping

För bara några veckor sedan var John och Maria Bergstén ute med några vänner när John blev erbjuden droger av en främling.

– Han drog upp en påse och började lägga ut en lina på handfatet, säger han.

Hör dem berätta om händelsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet