Oroligt i Norrköping – spårvagn attackerad

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamheter bröt ut på flera håll i Norrköping under torsdagskvällen. Kollektivtrafik stängdes av efter att en spårvagn attackerats och på flera platser sattes bilar i brand.

Under torsdagseftermiddagen skadades tre poliser av stenkastning vid ett upplopp i Skäggetorp i Linköping, där också flera polisbilar vandaliserades.

Ett stort antal människor hade samlats på platsen sedan de nåtts av nyheten att det danska högerextrema partiet Stram Kurs planerade att hålla en manifestation där.

Våldsamma upplopp i Sverige

Partiet hade tillstånd för att genomföra en manifestation även i Norrköping under kvällen, men det tillståndet drogs tillbaka, enligt polisen.

Stenkastning mot polisen

I stadsdelen Navestad i Norrköping rörde sig maskerade personer och raketer sköts mot bilar. Minst två personer greps för våldsamt upplopp. Stenar ska ha kastats mot både polis och räddningstjänst.

Omkring 15 bilbränder ska ha blivit anlagda i staden. Vid 01-tiden hade situationen lugnat ner sig, meddelar polisens presstjänst.

Ett av räddningstjänstens fordon fick framrutan totalförstörd av stenkastning. Foto: Utryckning Uppsala

Kollektivtrafik stoppas

Östgötatrafiken tvingades stänga flera spårvagnshållplatser i Norrköping under kvällen. Man beskrev läget som mycket oroligt i både Linköping och Norrköping.

En spårvagn på väg mot Kvarnberget attackerades och en bil sattes i brand när spårvagnen försökte passera, enligt Östgötatrafiken.

– Vi har valt att inte sätta in ersättningsbussar på grund av risken för stenkastning, säger Christer Ringman vid Östgötatrafikens trafikledning.

“Området har valts ut som arena” 

Det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder äger knappt 1 000 lägenheter i området Ringdansen. Bolagets marknadschef Lars Löfgren säger att parkerade bilar satts i brand där.

Han har inte fått några rapporter om skador på fastigheter.

– Det är bedrövligt på många sätt det som händer. Det här har väldigt lite att göra med dem som bor i området. Att det planerades att hållas en manifestation blev ju ett startskott för det här, och den här platsen har valts som en slags arena. Det är hemskt det vi ser, säger Lars Löfgren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet