Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Möt Oscar Härnström som bygger cykelpark i Tolvmannabacken. Foto: SVT/ Lovisa Gelin

Oscar skapar ett mountainbike-paradis i världsklass i Kisa

Publicerad

Det är totalt vansinne – ingen kan väl cykla nedför det branta stupet hinner vi tänka innan Oscar Härnström swishar ner i full fart med cykeln.

Just nu förvandlar han den alpina Tolvmannabacken i Kisa till en av södra Sveriges största cykelparker för mountainbike.

När den tidigare ägaren Branäsgruppen ville sälja skidanläggningen såg den professionella MTB-cyklisten Oscar Härnström från Åre sin chans.

– Tolvmannabacken har alla förutsättningar, och jag har alltid velat bygga upp min drömbana. Dessutom tycker jag inte den här typen av cykling finns här i Sverige. Vi ligger väldigt långt efter, säger den nye ägaren Oscar Härnström.  

”Vi var nervösa – hur vi skulle bemötas?”

Efter köpet i oktober och flytten till Kisa är nu grävarbetet i full gång med att forma hopp, kurvor och passager, och det är en imponerande anläggning som växer fram. 

Men när det blev känt att en av Östergötlands få skidbackar skulle göras om till en cykelpark var det en del skidentusiaster som fick sorg i blicken.

– Vi var nervösa i början för hur vi skulle bemötas, men vi har fått höra mycket positivt, så det är jättekul. Det är roligt när gamlingarna kommer förbi och berättar historier om när de köpte in liften och hur de byggde upp anläggningen, säger Oscar Härnström.

– Det är många timmars grävande för att få till lederna. Jag, min sambo Beatrice Johansson och min bror Hampus Quist, har i princip bott härute de senaste tre månaderna, säger Oscar Härnström. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Hoppas få hit världseliten

Han har stora visioner för framtiden, och vill samtidigt poängtera att parken är till för alla.

– Den byggs så att nybörjare till avancerade cyklister ska kunna köra. Jag kommer att utveckla alla leder och även bygga min svarta drömled, för att förhoppningsvis få hit världseliten. Det är fortfarande en liten bit kvar, men vi planerar att öppna upp parken om en månad, säger han.       

Möt Oscar Härnström i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinda

Mer i ämnet