Östergötland mot nya höjder på bostadsfronten

Uppdaterad
Publicerad

Byggandet av flerbostadshus är nu i nivå med miljonprogrammets dagar. Särskilt tydlig är uppgången i Östergötland, enligt en ny konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier.

Byggindustrin går starkt, trots att den ekonomiska tillväxten generellt sett har bromsat in i Sverige. Det framkommer i en ny konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier.

– För byggindustrin ser vi en fortsatt bred uppgång som även i år drivs av starkt ökande bostadsinvesteringar, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Ökning med 20 procent

Totalt i landet påbörjades 46.900 nya bostäder förra året och antalet bedöms i år öka med över 20 procent till 61.000. Det är Riksbankens hårdföra räntesänkningar som gjort att både nyproduktion och priser ökat kraftigt under flera år, enligt Sveriges Byggindustrier.

Den kraftigaste uppgången noteras i Östergötlands, Örebro och Uppsala län medan Dalarnas och Norrbottens län får den svagaste utvecklingen under prognosperioden 2016-2017.

I Östergötland och Örebros län påbörjades sammantaget fler bostäder än i såväl Västra Götaland som Skåne under fjolåret.

I Östergötland är uppgången 11 procent under 2016 och 7 procent under 2017. För Gotlands del är uppgången mindre: 7 procent under 2016 och 1 procent under 2017.

Efterfrågan dämpas

Utvecklingen bromsar dock in framöver, vilket förklaras av en dämpad efterfrågan från hushållen. En annan förklaring är att bristen på rätt kompetens gör det allt svårare att öka produktionskapaciteten.

Och trots en stark befolkningsutveckling framöver kommer efterfrågan att minska eftersom många yngre och många som kommer som nya invånare till Sverige har en ”begränsad finansiell styrka”.

Även det amorteringskrav som infördes 1 juni påverkar, enligt konjunkturprognosen.

– Nästa år kommer en något svagare efterfrågan på ägda bostäder att dämpa bostadsbyggandet lite grann. Däremot kommer det att vara fortsatt hög aktivitet på vägbyggandet och regeringen har också budgeterat för en anslagsökning på 25 procent 2017, säger Johan Deremar, på Sveriges Byggindustrier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.