Det nu prisade huset ligger i kvarteret Ekollonet 1 och har adresserna Stora Badstugatan 6 och Hospitalstorget 1. Foto: Roger Stigsson

Östergötlands arkitekturpris 2018 gick till Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Ett nybyggt bostadshus i kvarteret Ekollonet 1 i Linköping vinner det årliga arkitekturpris som delas ut av Sveriges Arkitekter Östergötland.

Huset är ritat av Peter Ewehag och Ronny Andersson vid M5 arkitektur Linköping. Byggherre är Mannersons Fastighets AB och byggentreprenör har Åhlin & Ekeroth Byggnads AB varit.

Juryns motivering lyder:

”Den nya byggnaden visar hur ny och gammal bebyggelse kan samverka på ett tilltalande sätt. Projektet illustrerar vikten av passande skala, bra materialval och goda proportioner. Platsens förutsättningar har beaktats och den nya byggnaden övertygar med ett självständigt uttryck och med en balanserad och intresseväckande gestaltning.”

Tidigare vinnare av Östergötlands arkitekturpris

2017 iValla i Linköpings kommun, bostadshus i Vallastaden

2016 Katscha i Norrköpings kommun, bostadshus i industrilandskapet

2015 Kopparhammaren 2 i Norrköpings kommun, universitetsbyggnad

2014 Dataton i Linköpings kommun, kontorshus

2013 Strömparken i Norrköpings kommun

2012 Naturum Tåkern i Ödeshögs kommun, besöksanläggning

2011 Hövitsmannen i Mjölby kommun, bostäder

2010 Solbacken i Motala kommun, äldreboende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet