Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken. Foto: Mimmi Moberg/SVT och Östgötatrafiken

Östgötapendeln rekordpunktlig i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Östgötapendeln fyllde 25 år 2020 och slog samtidigt rekord i punktlighet. Sett till hela året var 95,9 procent av tågen i tid.

– Vi behåller positionen som det punktligaste pendeltågssystemet i Sverige. Och då ska man också komma ihåg att vi kör på Södra stambanan som är hårt trafikerad av annan tågtrafik, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef.

Under juli var hela 97,5 procent av tågen punktliga, enligt ett pressmeddelande från Östgötatrafiken.

Påverkas statistiken av att ni kört färre turer under pandemiåret?

– Nej, inte sett över hela året. Vi körde något färre turer under våren eftersom vi inte visste hur pandemin skulle påverka till exempel lokförare. Vi var oroliga för sjukfrånvaro och samtidigt sjönk resandet snabbt.

Att SJ däremot drog ner antalet turer gjorde att det blev mindre trängsel på Södra stambanan. Något som troligen har bidragit till punktligheten.

När anses tåget vara punktligt?

Ett tåg som går i tid, alternativt är max 2 minuter och 59 sekunder sent. Mätningen utförs av Trafikverket.

Östgötatrafiken menar att de förseningar som ändå uppstår ofta beror på faktorer utanför deras kontroll som: signalfel, andra tåg i vägen eller personer på spåret.

Källa: Östgötatrafiken.

Antal turer

Östgötatrafiken körde 2020 37 384 turer eller 102,4 per dag, enligt Mattias Nösström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.