Hör hur östgötarnas plastpåsevanor ser ut i dag i videon ovan. Foto: Erika Landt/SVT//Berit Roald/TT

Så ser östgötarnas plastpåsevanor ut – ett år efter plastskatten infördes

Publicerad

Det har gått ett år sedan plastskatten infördes i Sverige och SVT Nyheter Öst har pratat både med en handlare och Norrköpingsbor för att höra om östgötarnas påsvanor ändrats något.

Den 1 maj förra året infördes den så kallade plastskatten i Sverige, vilket bland annat innebar ett högre pris för plastpåsarna i butikerna. Att skatten införts är något som märkts tydligt för butiken Ica Maxi i Norrköping. Handlaren Anneli Odin berättar att plastpåsarna i kassan har minskat med 75 procent sedan förra april.

– Vi märker en jättestor skillnad, säger Anneli Odin.

Norrköping

Andra varor ökar

Både papperskassar, återanvändbara kassar och avfallspåsar har ökat i försäljningen enligt Anneli Odin. När det gäller avfallspåsarna menar hon att det kan bero på att man fortfarande behöver något att slänga brännbara sopor i.

– Det man känner är att plastpåsen går så mycket sämre, men det är egentligen bara positivt. Vi som butik vill ju också minska på plasten.

Hör handlaren och Norrköpingsborna berätta mer om de nya plastpåsevanorna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet