Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ostlänken håller byggandet uppe i Östergötland

Ostlänken håller byggandet uppe i Östergötland

Publicerad

Bostadsbyggandet minskar i Östergötland och i landet som helhet, men andra byggprojekt gör att den östgötska byggbranschen ändå klarar sig bra.

I Stockholm minskar byggandet av bostäder med runt tio procent. I Östergötland är motsvarande siffra sju procent.
Det visar en ny konjunkturrapport från organisationen Sveriges byggindustrier.

”Ostlänken är ju inte bara en järnväg”

Totalt sett går dock inte byggandet ner i Östergötland. Byggandet tros ligga kvar på samma nivå som idag. Skolor, förskolor, simhallar och lokaler byggs fortfarande, plus allt som är kopplat till järnvägsprojektet Ostlänken.

– Vi ska komma ihåg att Ostlänken är ju inte bara en järnväg. Det kommer ju att byggas väldigt mycket runtikring, säger Cecilia Johansson, lokal chef i Östergötland för Sveriges Byggindustrier.

Bostadsinvesteringar i Östergötland beräknas alltså gå ner från dagens nivå på runt tio miljarder kronor under perioden fram till och med år 2020. Lokalinvesteringar har istället en svag ökning. Den stora plusposten är anläggningsinvesteringar som beräknas stiga med runt 15 procent till och med 2020.

Inre hamnen ger mycket jobb

Ett annat viktigt projekt för byggbranschen i Östergötland är ombyggnaden av Inre hamnen i Norrköping.

– Det är det största stadsutvecklingsprojektet i Norrköping på väldigt, väldigt många år. Det handlar ju om bostäder, men anläggningsbiten är otroligt stor i Inre hamnen. Det ska ju byggas parker och nya vägar så det är ett stort och viktigt projekt för Östergötland, säger Cecilia Johansson.

Cecilia Johansson, chef för Sveriges Byggindustrier i Östergötland. Foto: Sveriges Byggindustrier

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ostlänken

Mer i ämnet