Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förhandling avslutad i Norrköping – 400 kronor mer i hyra Visa alla (2)
Visa alla (2)

Förhandling avslutad i Norrköping – 400 kronor mer i hyra

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen och hyresvärden Balder i Norrköping är nu klara med årets hyresförhandling. Boende i äldre lägenheter kan räkna med en genomsnittlig höjning på 429 kronor i månaden medan de i nyproducerade lägenheter kan vänta en höjning på i snitt 198 kronor.

Är ni nöjda med det här?

– Nöjda är vi inte. Men det är de bästa vi kunde komma fram till, säger Markus Holm, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost. Han tillägger att förhandlingar nu pågår för fullt med andra stora hyresvärdar.

Kristillägg

Det är från årsskiftet som hyran höjs med 3,24 procent i de äldre fastigheter som ägs av bostadsbolaget Balder i Norrköping. Det innebär en höjning på 319 kronor i snitt samt ett kristillägg på 110 kronor i månaden.

– Kristillägget gäller i ett år och är för att täcka övriga kostnadsökningar som till exempel fjärrvärme, säger Markus Holm, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost.

Nyproducerat

För nyproducerade lägenheter handlar hyreshöjningen om 2,6 procent och innebär en genomsnittlig kostnad på 198 kronor i månaden.

Balder har 734 lägenheter, främst i de centrala delarna av Norrköping.

Hör några av hyresgästernas åsikter i klippet ovan

Bostadshus i centrala Norrköping Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet