Överläkare Stefan Redéen på Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Stefan Jerrevång/Bildbyrån

Överläkare larmar om lång kö till canceroperation på US

Uppdaterad
Publicerad

En överläkare på Universitetssjukhuset i Linköping skriver till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och varnar för att patienter kan komma till skada på grund av svår platsbrist. Det är i nuläget tio veckors kö till canceroperation.

– Jag känner en stor oro i hjärtat inför sommaren och skriver detta för att ingen ska behöva skadas eller dö, säger överläkaren Stefan Redéen till Nyhetsbyrån Siren.

Stefan Redéen oroas över att platsbristen på svenska sjukhus, med köer till operationer under sommaren, är ett fenomen som håller på att normaliseras.

– Man kokar grodan långsamt, och till slut har man nedmonterat patientsäkerheten, säger Stefan Redéen till Nyhetsbyrån Siren.

Vårdplatser saknas både på sjukhusen i Linköping och Norrköping. Detta har redan gått ut över patienter. Stefan Redéen känner till många fall.

”Det var kaos”

Det senaste var en man med skallfraktur som fick vänta på universitetssjukhuset utan ordentlig övervakning, trots att han var allvarligt skadad och hade kramper. Läkaren som var primärjour var mycket frustrerad.

– Det var kaos. Den enda tillgängliga platsen för inläggning var på sjukhuset i Eksjö, många mil från Linköping. Klart att det påverkar vilka som läggs in och därmed patientsäkerheten, säger Stefan Redéen.

Cancerpatienter får även vänta upp till 10 veckor på operation, vilket enligt Redéen är åtminstone sju veckor för länge. Han menar att mycket kan göras genom bättre samordning och fördelning av resurserna. Mindre akuta operationer måste kunna vänta så att de med störst behov kan opereras, menar han.

– Som det är nu kan jag inte se mina patienter och kollegor i ögonen utan att lyfta den här frågan, säger Stefan Redéen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.