Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är nog en del av Putins övergripande styrkedemonstration. Hör säkerhetsexperten Tomas Ries om upptrappningen. Foto: SVT / Lena Liljeborg

Säkerhetsexpert: ”Osannolikt att Putin anfaller”

Uppdaterad
Publicerad

Gotland är särskilt utsatt eftersom det är en ö, menar docent Tomas Ries på Försvarshögskolan.

– Så om Ryssland skulle försöka något kuppartat anfall kan de bita sig fast där, det är mycket svårare på fastlandet. Och Gotland är strategiskt viktigt placerad centralt i Östersjön.

Tre ryska landstigningsfartyg seglade natten till onsdag in i Östersjön. Normalt sett är de baserade på den ryska Kolahalvön, men de senaste dygnen har de färdats längs den norska kusten och tagit sig in i Östersjön via de danska sunden.

Tomas Ries tror dock inte att de ska användas skarpt.

– Det är nog en del av Putins övergripande styrkedemonstration. Han försöker på alla sätt och vis få en förhandlingslösning nu med NATO, så Ryssland försöker skrämma oss i väst till eftergifter.

– Även om ryssarna nu har skickat in en grupp amfibiska landstigningsfartyg i Östersjön så talar vi sannolikt inte om en stor invasion, utan i så fall någon slag kuppartat anfall. Och om det är så, ja då gäller det att ha en mycket hög beredskap på utsatta områden som Gotland, Åland eller Bornholm, men jag tror att det är mycket osannolikt just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer