Foto: Göran Billeson/Östgötatrafiken och SVT

Pandemin påverkar Östgötatrafikens ekonomi kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin sätter sina spår i alla verksamheter – Östgötatrafikens biljettintäkter har minskat med hälften.

– Vilken omfattning det här får vet vi inte än. Just nu fokuserar vi på att köra trafik och minska smittspridningen, säger Mattias Näsström.

Idag presenterade SKR, Sveriges kommuner och regioner, sin ekonomirapport. En av frågorna som togs upp var det massiva tappet för kollektivtrafiken. Och det är något som även Östgötatrafiken märkt av.

– Det är under hälften som reser nu jämfört med normalt resande. Det resulterar i väldigt stora intäktsförluster eftersom det är färre som betalar för sin biljett, säger Mattias Näsström som är trafikoperativ chef vid Östgötatrafiken.

Biljetter står för 40 procent

Enligt honom finansieras deras verksamhet till 60 procent av skatt, men resterande del finansieras av biljettintäkter.

– Det är en diskussion som vår ägare, Region Östergötland, får ta. Vilka möjligheter det finns för att täcka upp för det här. Men det pågår en nationell diskussion och vi följer den med stort intresse, säger Mattias Näsström.

Många fasta kostnader

Enligt honom har man många fasta kostnader i sina avtal, vilket gör att reduceringar inte motsvarar den minskade intäkten för biljetter.

– Det kommer att påverka vårt pris och vårt utbud framöver om vi inte får en kostnadstäckning, säger Mattias Näsström.

Enligt honom ser man dock sakta hur antalet resenärer börjar öka något.

– Men det är inte ens i närheten av den normala trafikeken, långt ifrån, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.