Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Upploppen i Navestad i Norrköping får nu rättsliga följder. Hör poliskommissarie Jan Staaf om detta i videon. Foto: Stefan Jerrevång/TT och Christian Zetterdahl/SVT

Påskupploppen i Norrköping – nu startar rättegången mot tio unga

Publicerad

I dag startade rättegången där tio ungdomar är misstänkta för inblandning i påskhelgens upplopp 2022 i stadsdelen Navestad i Norrköping.

De misstänkta var mellan 15 och 17 år vid händelsen och de åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, samt två fall av grovt våld mot tjänsteman.

– I likhet med våra tidigare åtal så är vår främsta bevisning ett omfattande filmmaterial. Det menar vi tydligt visa hur aktiva de åtalade varit genom att bland annat kasta stenar mot poliser som utsattes för stor fara genom de åtalades hänsynslösa agerande, säger Thomas Ramstedt, kammaråklagare och förundersökningsledare, i ett uttalande.

Våldsamma upplopp i Sverige

Åtalet är det tredje som rör händelserna i Norrköping under påskhelgen 2022.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige chockades av bilderna från påskhelgen 2022. Få en snabb sammanfattning av vad som hände. Foto: Pavel Koubek/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet