Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Sjöholm, avdelningschef Linköping kommun, ser allvarligt på händelsen. Hör mer i klippet. Foto: TT/SVT/Linnea Burén

Naken dement man våldgästade kvinnlig granne – personal gömde sig och filmade

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna på ett demensboende i Linköpings kommun blev våldgästad av sin halvnakne granne och ropade på hjälp. Istället för att hjälpa de boende valde personalen att gömma sig bakom en vägg och filma händelsen med sin mobiltelefon, enligt en lex Sarah-anmälan som boendet gjort.

Det var en kväll i maj som personal på ett demensboende hörde hur en kvinna ropade på hjälp från sin säng. En manlig granne hade tagit sig in på kvinnans rum och börjat ta av sig kläderna. Istället för att leda den dementa mannen ut ur rummet så gömde sig personalen bakom en vägg och filmade händelsen. Enligt lex Sarah-anmälan avslutas det 18 sekunder långa klippet med att den demente mannen, naken från midjan och ned, står på alla fyra över kvinnan i sängen.

”Väldigt allvarligt”

Medarbetaren som filmade har stängts av från sitt arbete.

– Vi ser väldigt allvarligt på den händelsen. Det är djupt beklagligt att vårdtagarna fått genomlida det här, säger Sofia Sjöholm, avdelningschef Linköping kommun.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.