Folk är arga ute på arbetsplatserna, säger undersköterskan Amanda Krimi.

Personal protesterade mot sämre semester

Uppdaterad
Publicerad

Idag höll vård- och omsorgspersonal på Gotland en manifestation mot att arbetsgivaren snävar in möjligheten att få välja semesterveckor.

– Folk är arga ute på arbetsplatserna, säger undersköterskan Amanda Krimi.

Det är socialförvaltningen inom Region Gotland som har beslutat att ändra personalens semesterperioder inför sommaren. Syftet är att kunna ha kvar mer ordinarie personal under sommarmånaderna och minska behovet av sommarvikarier, från ca 400–450 till 350.

Beslutet påverkar 1 300 anställda som jobbar inom bland annat äldreomsorgen. 

Semester efter skolstarten

Personalen kommer att få begränsa sin semester inom en av de tre (tidigare två) semesterperioder som arbetsgivaren har slagit fast. Semesterperioden sträcker sig också längre, ända fram till två veckor efter att skolorna har börjat i augusti.   

– Vi vill kunna spendera tid tillsammans med nära och kära när de är lediga, säger Amanda Krimi, en av talarna under manifestationen i Visby.

I samband med manifestationen fanns även protestlistor att skriva på.

– Det som gör oss så arga är att vi ser att vi har bemanningsproblemen året runt. Vi går kort, det är sjukdom och korttidsfrånvaro, vi beviljas inte semestrar på påsk och jul och så vidare. Och nu ska det inskränkas och försämras ännu mer, säger Amanda Krimi.

Ska utvärderas i höst

Marica Gardell, chef på socialförvaltningen, har förståelse för att de nya semesterperioderna upplevs som oattraktiva av personalen, men betonar att förändringen kommer att utvärderas i höst.

– Vi har gjort en riskanalys och kommit fram till att vi måste säkra bemanningen sommartid. Vi försöker ta hänsyn till personalens önskemål men det är svårt eftersom de flesta vill ha sin semester i juli. Arbetsgivaren måste ibland behöva fördela om semesterperioder för att bemanningen ska räcka till, säger hon.

Man har även försökt med andra metoder för att lösa problemet, till exempel att erbjuda extra betalning för den som väljer att inte ta sin huvudsemester på sommaren. Men det har inte räckt.

– Vi har blivit tvungna att beordra personal att komma in och jobba på sommaren, berättar Marica Gardell.

Vill behandlas värdigt

Från personalens sida är man även upprörd över hur beslutsprocessen har gått till.

– Vi har aldrig blivit tillfrågade om vi kan bidra med tänkbara lösningar. Vi som jobbar inom vården måste bli behandlade på ett värdigt sätt, säger Amanda Krimi, undersköterska och engagerad i manifestationen.

Även om det är de förändrade semesterperioderna som nu hamnar i skottgluggen, finns mycket annat missnöje i botten, enligt henne.

– Vi får ta emot oerfarna vikarier på våra arbetsplatser, personer som inte får tillräcklig introduktion. Det ställer ökade krav på oss andra, vi får jobba dubbelt! 

Marica Gardell, chef för socialförvaltningen inom Region Gotland. Foto: SVT

Marica Gardell, chef på socialförvaltningen, är medveten om att det finns arbetsmiljöproblem, framför allt på sommaren.

– Det blir svårare och svårare att rekrytera och det leder till extra belastning på personalen. Vi behöver få in fler utbildade vikarier och det här påverkar även kvalitén och kontinuiteten för äldre och barn som finns i våra verksamheter.

Hon beklagar om anställda inte känner sig delaktiga och informerade.

– Vi måste ta till oss att man upplever att man inte har kommit till tals, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.