Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att byta lösenord är ett första steg för att städa ur det här angreppet”, säger Anna Selander. Foto: Edina Foric/SVT

Åtgärden efter cyberattacken i Norrköping: ”Startat om hela it-miljön”

Uppdaterad
Publicerad

Natten till tisdag har samtliga anställda och förtroendevalda fått nya lösenord och det kan vara svårt att använda Norrköpings kommuns e-tjänster under dagen. Det hela är en del i de säkerhetsåtgärder som man behövt vidta efter cyberattacken.

– Vi har städat våra system från ett pågående angrepp och i det har vi sett att vi behöver byta allas lösenord, säger Anna Selander, tf kommundirektör.

Under natten har man genomfört ett planerat driftstopp i samband med att lösenorden förnyades.

Någon ytterligare skada efter intrånget kan Selander inte rapportera, och är i övrigt förtegen om dataintrånget som drabbade kommunen i förra veckan, detta medan polisens utredning pågår. Därefter utlovar hon fullständig transparens kring vad som hänt.

– Brottsrubriceringen är grovt dataintrång och den utredningen pågår parallellt med att vi säkrar upp våra system, säger Anna Selander.

Under tisdagen har fler regioner drabbats av nätverksstörningar. På frågan om det kan handla om en samordnad it-attack, kan Anna Selander inte svara.

Hör henne berätta mer om kommunens åtgärder i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet