Lär dig mer om ploggning i videon ovan. Foto: Carl Bruno Tersmeden/SVT

”Ploggning” – nytt motionsfenomen i Linköping

Publicerad

Linköpings kommun gör idag en satsning på att snygga upp samtidigt som människor motionerar. Med hjälp av idrottsföreningar hoppas kommunen att folk ska ”plogga”.

Det är första gången som detta testas, men det kan bli fler om resultatet blir lyckat. Ett 20-tal idrottsföreningar visade intresse och 10 valdes ut och placerades ut på 10 platser i stan. Som tack får varje förening 5 000 kronor.

– Nedskräpningen kostar mycket. Jag hoppas att det här ska väcka nyfikenhet hos förbipasserande och att det bidrar till att ändra vårt beteende så att vi slänger skräpet där det ska vara, säger kommunekolog Linnéa Carlzon.

Linköping

Kommunen ska i sommar göra en mätning på 200 platser under 3 veckor för att kontrollera hur skräpigt det är i Linköping. De ska då också titta på var det är skräpigast och vilken sorts skräp som är vanligast.

Lär dig mer om ploggning i videon ovan.

Vad är ploggning?

Ploggning, att plocka skräp och jogga samtidigt, är en samhällsnyttig trend som sägs ha skapats av multisportaren Erik Ahlström för 20 år sedan.

I träningssyfte innehåller ploggning varierande kroppsrörelser, då det innehåller böjande, hukande och sträckande, samt huvudaktiviteten löpning.

Ordet ploggning slog igenom 2017 och blev ett nyord. Termen är ett teleskopord av plocka och joggning.

Den svenska ploggningen har även spridit sig till ett flertal andra länder i världen och betraktas som en svensk fitnessrörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet