Foto: Patrik Widegren/Östnytt

Demonstranter vägrar ge sig

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter hindrade på tisdagsdagen röjningsarbetet av skog vid det omstridda kalkbrottet i Bunge på Gotland. Företaget Nordkalk har svarat med att ringa polisen.

Sedan en vecka tillbaka har demonstranter från föreningen Fältbiologerna intagit Ojnareskogen i Bunge på Gotland i protest mot företaget Nordkalks planer på att börja bryta kalk i området. Demonstranterna har varit tydliga med att de är beredda att stanna hela sommaren om så behövs.

På tisdagsmorgonen kom röjningsmaskiner till området för att börja avverka skogen.

Kampen om kalket på Gotland

– Vårt gäng står i vägen för maskinerna och de har inte kunnat börja, säger Linn Andersson, talesperson för Fältbiologerna. Det här naturområdet är helt unikt. Det är inte acceptabelt att Nordkalk har fått tillåtelse att avverka skogen och göra ett kalkbrott här.

Vill undvika konfrontation

Från Nordkalks sida svarade man med att ringa polisen för att få bort de tiotalet demonstranterna från området.

– De vistas obehörigen på vårt område och det är farligt. Därför har vi tillkallat polisen, säger Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt.

Arbetet kommer att fortsätta som planerat så snart demonstranterna avlägsnats, enligt företaget.

Men polisen låter hälsa att man inte har några som helst planer på att sätta in en polisiär insats. I stället vill man undvika konfrontation och föra en dialog med parterna. 

– Det här är en fredlig demonstration och vi har för avsikt att vara lika fredliga tillbaka. Två poliser har varit där för att medla, säger Björn Tannfelt, vakthavande befäl vid Gotlandspolisen.

Började avverka i måndags

Det var förra söndagen som Fältbiologerna satte upp ett läger vid det tänkta kalkbrottet i Bunge-Ducker. På måndagsförmiddagen meddelande Nordkalk att de skulle börja avverka skog under dagen, vilket fick Fältbiologerna att återigen ta sig till området. Med banderoller och rödmålade ansikten försökte de sedan stoppa maskinerna.

Eftersom arbetsdagen led mot sitt slut valde dock skogsarbetarna att avbryta avverkningen och gå hem för dagen.

– Vi kom hit med våra banderoller och så fort vi slog upp dem så avbröt de arbetet, säger Mose Agestam, en av fältbiologerna. Vi är kvar här så länge vi tillåts. Det kanske är så att polisen kommer och tar oss härifrån, men då kommer vi nog tillbaka imorgon. 

I nuläget står arbetet helt still, men nya försök att avverka skogen görs alltså idag, tisdag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet