Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag är rädd, säger Barbro, 85, som inte längre vågar svara i telefon trots att det kan vara hennes anhöriga. Hör om den nya bedrägerivågen i klippet. Foto: August Askbom/SVT

Polisen larmar om bedrägerivåg i Norrköping – Barbro, 85, vågar inte svara i telefonen

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste dagarna har flera kvinnor larmat om påhittade väktare som knackar dörr och försöker samla in värdesaker till en bank. Polisen befarar att det pågår en ny bedrägerivåg mot äldre kvinnor i Norrköping.

Flera anmälningar om bedragare som ringer runt till äldre kvinnor har kommit in till polisen i Norrköping de senaste dagarna. Bedragarna utger sig vara från en bank och erbjuder kvinnorna att en väktare kan komma hem och hämta deras värdesaker för att förvara i ett bankfack. Men värdesakerna hamnar i bedragarens egen ficka.

– Det här tillvägagångssättet är alltså mycket aktuellt. Om man kommer i kontakt med en misstänkt bedragare är vi mycket angelägna om att få in uppgifter så fort som möjligt, för att ha en möjlighet att kunna gripa någon, säger Åsa Willsund bedrägeriutredare i Norrköping.

Norrköping

”Vågar inte svara”

Pensionärernas riksorganisation håller just nu föreläsningar i Östergötland som handlar om bedrägerier bland äldre. Barbro Landstedt är på plats för att lyssna. Hon har blivit utsatt för bedragare flera gånger och säger att det ringer varje dag.

– Det kan vara mina anhöriga. Men jag vågar inte svara, säger Barbro Landstedt.

Hör mer om pågående bedrägerivågen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet