Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen efter upploppen: ”Man kände att det här kommer aldrig gå att reparera” Foto: Edina Foric/SVT/Polisens förundersökning

Polisen efter upploppen: ”Kände att det här kommer aldrig gå att reparera”

Uppdaterad
Publicerad

Stenkastning, brinnande bildäck och flera skadade poliser. Nu har det gått åtta månader sedan våldsamma upplopp utbröt i Skäggetorp i det som senare kom att kallas för ”Påskupploppen”. Idag berättar områdespoliserna i stadsdelen att de upplever att de fått en bättre relation med de boende, än innan oroligheterna.

– Då kände man att det här kommer aldrig gå att reparera. Vi kommer aldrig längre jobba i Skäggetorp som vi har gjort, säger Sanna Waller, områdespolis.

Flera städer i Sverige drabbades av våldsamma upplopp i påskas efter att det högerextrema partiet Stram kurs fått tillstånd att hålla manifestationer i olika städer. Partiets ledare Rasmus Paludan planerade att bränna koranen under manifestationerna, vilket han gjorde på skärtorsdagen i Jönköping, men inte i Linköping och Norrköping – trots det bröt våldsamheter ut i Östergötland.

Elva dömda till fängelse i Östergötland

Hittills har elva dömts för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Östergötland. Åtta har dömts för upploppen i Linköping och fem för upploppen i Navestad i Norrköping.

På skärtorsdagen den 14 april i Skäggetorp skadades 28 poliser, varav åtta så allvarligt att de tvingades uppsöka vård. 18 polisfordon skadades  – sju av dessa bilar gick inte att använda igen.

Efter upploppen

Nu, åtta månader senare, berättar områdespoliserna i Skäggetorp att de upplever att de på många sätt har en bättre relation till de boende idag, efter upploppen.

– Vi har fått väldigt mycket positiv respons av allmänheten. Det är många som tycker att det som hände var förskräckligt och det känns som vi fått en bättre relation till dem nu. Vi får mycket tips och hejarop, säger Sanna Waller.

Hör mer i videoklippet ovan och se polisens egna bilder från skärtorsdagen 14 april 2022 i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet