Rasmus Paludan, partiordförande för högerextrema partiet Stram Kurs, planerar nya demonstrationer. Foto: Johan Nilsson/Björn Larsson Rosvall/TT

Paludan planerar nya manifestationer i dag – saknar tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Partiledaren för högerextrema danska partiet Stram kurs planerade nya manifestationer i Norrköping och Linköping under söndagen trots att tillstånd för det saknas. Men i Östergötland har det hittills varit lugn stämning under söndagen och Paludan har inte setts till.

Högerextrema partiet Stram kurs ledare Rasmus Paludan skrev på Facebook under söndagsförmiddagen att partiet kommer att befinna sig i Linköping och Norrköping under dagen.

Under påskhelgen med start skärtorsdag har protester mot Paludans koranbränningar lett till våldsamheter i flera svenska städer. I Örebro skadades flera personer och polisbilar sattes i brand.

Polisen: Inte träffat på honom

Vid 13-tiden, en timme efter den manifestation som Paludan påstått sig planerat i Linköping, var det fortfarande lugnt i Skäggetorp där det var oroligt under skärtorsdagen.

– Vi har inte träffat på honom, säger Johnny Gustavsson, polisens presstalesperson.

Om Paludan skulle genomföra manifestationerna är de otillåtna, inget tillstånd har givits för dem av polisen.

– Då kommer vi bemöta det på det korrekta sättet, vi står för lag och ordning i samhället. Exakt hur våra taktiska resurser kommer fördelas håller vi av säkerhetsskäl för oss själva, säger Johnny Gustavsson.

Under skärtorsdagen attackerades räddningspersonal och poliser vid sammankomsterna i Östergötland och polisfordon stacks i brand. I Linköping misstänks sju personer för våldsamt upplopp, i Norrköping omhändertogs minst tre personer.

I Malmö igår sattes en stadsbuss i brand.

Kritik mot polisen

Under helgen har flera tongivande politiker fördömt våldsamheterna som utbrutit och det har också riktats kritik mot att polisen gett Paludan tillstånd för sammankomsterna.

Om polisen gör bedömningen att samhällsfarlig situation kommer att uppstå har man rätt att neka tillstånd, sa kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki till SVT Nyheter under lördagen.

Gripna och anhållna under upploppen

  • Linköping: Två personer anhölls misstänkta för våldsamt upplopp och hot mot tjänsteman. De är inte längre anhållna men fortfarande misstänkta för brott. Ytterligare fem personer misstänks för våldsamt upplopp i Linköping.
  • Norrköping: Tre personer omhändertagna misstänkta för våldsamt upplopp.
  • Stockholm: Åtta personer greps misstänkta för våldsamt upplopp. En person för brott mot knivlagen.
  • Örebro: Ingen gripen
  • Malmö: Totalt 18 anmälningar om brott. En 16-åring gripen misstänkt för våldsamt upplopp. En person anhållen för mordförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.