Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sommaren 2019 exploderade en kraftig bomb på Ådalagatan i Linköping. Hör polisutredare Lars-Inge Olsson berätta om kopplingen i klippet. Foto: Jeppe Gustafsson.

Polisen: Koppling mellan Hagebybomb och sprängning på Ådalagatan

Uppdaterad
Publicerad

Den 7 juni exploderade en bomb på uppskattningsvis 15 kilo dynamit på Ådalagatan i Linköping – som ett mirakel avlider ingen person. Den 22 januari exploderar en bomb i en trappuppgång i stadsdelen Hageby i Norrköping. Polisen misstänker att det finns en koppling mellan bomberna och att det är en del i en uppmärksammad gängkonflikt.

– Vi tror i vår utredning att Ådalagatan och Formaregatan hör ihop, säger Lars-Inge Olsson, polisutredare.

Gemensamt för de båda explosionerna är att medlemmar ur No Surrender stått skrivna på adresserna. Lars-Inge Olsson säger att man tror att måltavlorna för sprängningen var de två män som sedan blev beskjutna på Ingelsta i april 2020 där en 37-årig man dog.

Kopplingar i Encro

Under den stora gängrättegången som just nu pågår vid Linköpings tingsrätt angående de totalt tre gängmorden i Norrköping görs flera kopplingar till sprängningar i Östergötland. Till sin bevisning har åklagarna ett stort Encrochat-material och i materialet kan man göra kopplingar till sprängningar i området.

Så här diskuterar en av de misstänkte i ärendet, som av åklagaren pekas ut som ledaren och planeraren av morden, tillsammans med en annan man, som inte åtalats i ärendet:

Åklagaren menar att den misstänkte ledaren i chatten klargör att han slutat med bombattentat och att det är bättre att skjuta sina offer istället. Chatten ägde rum innan mordet på Ingelsta. Foto: ur polisens förundersökning

Samtliga sex åtalade nekar till brott.

Här kan du ta del av SVT Nyheters satsning om sprängingen på Ådalagatan: ”Miraklet i Linköping”.

Se mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet