Bilden är en genrebild. Foto: TT

Polisen: Så skyddar du din bostad

Publicerad

Runt jul ökar antalen inbrott i länet. Men en god grannsamverkan kan hålla tjuven borta.

Traditioner, resor och mörkret är de huvudsakliga orsakerna som gör att tjuvar försöker begå inbrott under den här perioden.

Men det finns åtgärder som minskar risken att utsättas för inbrott.

– Få det att se ut som det är bebott. Lampor med tajmer på olika klockslag är en bra idé, säger Åsa Willsund, presstalesperson på polisen region Öst.

– Är det snö ute kan man be grannen att trampa upp lite fotspår på tomten. Töm brevlådan och avisera inte att du är bortrest på sociala medier.

”Mindre teknik, guld och kontanter i farozonen”

Utöver en välfungerande grannsamverkan rekommenderas att städa bort stegar eller andra föremål som går att klättra på. Det har blivit vanligare att tjuvar försöker bryta sig in via ovanvåningen, eftersom många många hem bara har larm på nedervången.

Vad är det som oftast blir stulet?

– Generellt är det saker som är enkla att bära med sig. Platt-tv:n var länge ett mål, men idag är det mindre teknik, guld och kontanter som ligger i farozonen, säger Åsa Willsund.

”Grannsamverkan är den effektivaste metoden”

Idag har många hus säkerhetslarm och övervakningssystem men det finns en metod som kan vara minst lika effektfull – och betydligt billigare.

– Forskning visar att grannsamverkan är den effektivaste metoden för att motverka brott, säger Åsa Willsund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.