Arkivbild. Stadsdelen Navestad i Norrköping skakades av våldsamma upplopp under påskhelgen 2022. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Polisen ställde in koranbränning – ska prövas i högsta instans

Uppdaterad
Publicerad

Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva polisens beslut att – i samband med de så kallade påskupploppen i Norrköping och Linköping – ställa in en demonstration där en koran skulle brännas.

Det var i april förra året som den högerextreme politikern Rasmus Paludan skulle genomföra demonstrationen i stadsdelen Navestad. Polisen beslutade dock att ställa in sammankomsten på grund av ordningsstörningar.

Kammarrätten har sedan tidigare slagit fast att polisen gjorde fel som stoppade koranbränningen och har upphävt beslutet i efterhand. Enligt domstolen ger inte ordningslagen polisen rätt att ställa in allmänna sammankomster till följd av ordningsstörningar som har inträffat eller befaras.

Domstolen ska pröva om en demonstration får ställas in med stöd av 2 kap. 23 § i ordningslagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige chockades av bilderna från påskhelgen 2022. Få en snabb sammanfattning av vad som hände. Foto: Pavel Koubek/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.