Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Braf, lokalpolisområdeschef, och Sophia Jarl (M), kommunalråd, presenterade idag en samverkanssatsning mot välfärdsbrott. Se mer i klippet. Foto: Christian S Zetterdahl

Polisen startar ny grupp mot välfärdsbrott – samarbetar med Norrköpings kommun

Publicerad

Polisen startar nu en ny grupp med fokus på välfärdsbrotten. Och samtidigt inleds ett tätare samarbete med Norrköpings kommun.

– Vi ser en ökning av välfärdsbrott, både nationellt och inom polisområdet, säger Frida Braf, lokalpolisområdeschef.

Norrköpings kommun och polisen samarbetar redan inom det man kallas för Norrköpings brottsförebyggande råd, nobrå, men nu fördjupas samarbetet ytterligare.

– Vi har mycket verksamheter som skulle kunna bli utsatta. Nu har vi gjort en snabbanalys och konstaterat att vi har många verksamheter som skulle kunna drabbas av välfärdsbrott, säger Sophia Jarl (M), kommunalråd i Norrköping.

Fick kritik av JO

Kommunen beskriver det som ett omtag sedan man förra året fick allvarlig kritik av Justitieombudsmannen, JO, för att ha gått för långt i jakten på bidragsfuskare.

– Delar av handlingsplanen som vi presenterat idag tydliggör vad som är kommunens uppgift och vad som är polisens uppgift. Så att vi inte hamnar snett igen, säger Sophia Jarl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.