”Kommunen och fastighetsbolagen har möjlighet att söka tillstånd och sätta upp kameror. Det är ju ett sätt att jobba med den här frågan för att det ska gå fortare att sätta upp fasta kameror”, säger Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping. Foto: SVT/Tina Enström /Christian S Zetterdahl

Polisen till kommunerna: Sätt upp egna kameror

Uppdaterad
Publicerad

När polisens eget kameraprojekt tvärnitade på grund av brist på teknik och pengar väljer polisen istället att samarbeta med kommunerna.

– Det är ju ett sätt så att det ska gå fortare att sätta upp fasta kameror, säger Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping.

I väntan på polisens nationella kameraprojekt börjar kommunerna ta saken i egna händer. Det visar uppgifter som SVT har fått ut från Integritetsskyddsmyndigheten.

20 kommuner i Sverige har sökt tillstånd för att få sätta upp egna kameror och bevaka offentliga platser som gator och torg sedan augusti 2018.

Linköping

Intresset har ökat och antalet ansökningar fördubblats på två år.

”Ett sätt så att det ska gå fortare”

Och polisen ser det som en framkomlig väg när polisens eget kameraprojekt kört fast i väntan på rätt teknik och resurser att bygga upp tekniken.

– Vi har ju en jättebra samverkan med både kommunen och våra fastighetsbolag, och de har också möjlighet att söka tillstånd och sätta upp kameror. Det är ju ett sätt att parallellt jobba med den här frågan för att det ska gå fortare att sätta upp fasta kameror, säger Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping.

I videon kan du se vilka kommuner som ansökt om att få sätta upp kameraövervakning på allmän plats – och hur polisen ser på samarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet