I stadsdelen Berga i Linköping skedde nyligen ett mord. Då satte polisen upp två tillfälliga övervakningskameror i centrum. Men tanken var att det skulle sitta tio övervakningskameror här – för att täcka in hela centrumområdet. Klicka på videon och följ med kommunpolisen Pär Fridh till området. Foto: Tina Enström, SVT

Tvärnit för polisens satsning: 27 kameror blev 3

Uppdaterad
Publicerad

Det är storstäderna som har fått ta del av övervakningskamerorna i polisens nationella kameraprojekt. I övriga polisregioner blev det tvärnit för den ambitiösa satsningen.

För några år sedan var tongångarna hoppfulla. Polisen skulle satsa på övervakningskameror i hela landet – och i Linköping presenterades en plan för var 27 kameror skulle placeras ut.

Projektledaren för det nationella kameraprojektet flög mellan olika orter och lät hoppfull i intervjuer. Men sedan tog det stopp. Polisen insåg att det saknades lagringsutrymme och överföringskapacitet.

Linköping

”Inte en enda kamera”

– För två år sedan ville vi sätta upp 27 kameror. I höstas trodde vi att det skulle bli 10-15 kameror. Nu inser vi att vi inte kommer att kunna sätta upp en enda kamera i Skäggetorp i år, säger kommunpolisen Pär Fridh.

– Vi har uppvaktat regeringen och polisen flera gånger eftersom vi tycker att de har svikit sitt löfte att sätta upp 27 kameror i Linköping. Först sade man att man inte hade resurser. Nu får vi istället signaler om att man backar helt och hållet. Det är ett stort svek, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd i Linköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet