”Uppdragen kan handla om agerande mot grov organiserad brottslighet, skolskjutningar och annat”, säger Carina Lennquist chef vid operativa enheten vid polisen i region Öst. Foto: SVT

Poliser tränas för regional insatsstyrka

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region Öst kommer under nästa år att få sin egen insatsstyrka som ska kunna sättas in vid till exempel terrorbrott, gisslandraman och annan grov kriminalitet.

Polisen går nu ifrån modellen att ha en nationell nationell insatsstyrka stationerad i Stockholm och tre piketstyrkor i Stockholm, Göteborg och Malmö för tyngre polisarbeten. Från och med nästa år ska alla polisregioner i Sverige ha vad man kallar regional insatsförmåga.

– Uppdragen kan exempelvis handla om agerande mot grov organiserad brottslighet, skolskjutningar och annat. Det är också en del av det åtagande vi fått från regeringen vad det gäller den förmåga vi ska ha mot terrorism, säger Carina Lennquist, chef operativa enheten vid polisen i region, Öst till SVT Nyheter Öst.

Poliser har satts i träning

Just nu pågår rekryteringen av de poliser som ska ingå i insatsstyrkan. De poliser som redan är klara har satts i träning, men hur många det rör sig om eller var de utgår ifrån vill Carina Lennquist inte kommentera.

– Vi vill inte gå ut med några detaljer för då blir vi sårbara i vår operativa förmåga, säger Carina Lennquist.

Ska komma medborgarna nära

De regionala insatsstyrkorna är en del i polisens omorganisation men frågan är hur det rimmar med omorganisationens huvudsyfte, att komma närmare medborgarna.

– Den här förmågan ska finnas spritt ute i regionerna och tanken är att vi inte ska behöva åka ifrån storstäderna vid större insatser. På det sättet kommer man närmare medborgarna i det här, avslutar Carina Lennquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer