Foto: SVT arkiv

Sörmlandspolisen får egen insatsstyrka

Publicerad

Nästa år får polisen i Sörmland sin egen insatsstyrka som ska kunna sättas in vid terrorbrott, gisslandraman och annan grov kriminalitet i länet.

Närpolisområdeschef Christer Sjöqvist är för närvarande ansvarig för gruppen som är under uppbyggnad.

– Vi ska ha förmåga att hantera svåra situationer som vi tidigare begärde hjälp från Stockholm för, säger Christer Sjöqvist.

Vad kan det handla om för situationer?

– Det kan vara gisslansituationer, grova rån eller vid husrannsakan när vi letar efter personer med högt våldskapital som kan ha vapen.

Sverige har tidigare haft en nationell insatsstyrka stationerad i Stockholm, samt tre piketstyrkor i Stockholm, Göteborg och Malmö för tyngre polisarbeten.

Rekryterar inte biffar utan de med hjärna

Men från och med nästa år ska alla polisregioner i Sverige ha vad man kallar regional insatsförmåga och för Sörmlands del kommer det att betyda en insatsstyrka på runt tio specialutbildade poliser som stationeras i Eskilstuna.

Vad är det för poliser ni rekryterar, är det stora biffar eller de med hjärna?

– De med hjärna skulle jag säga, det här kommer att bli ett riktigt bra gäng och vi har en kvinna i gruppen och det är inte så vanligt att kvinnliga poliser söker till sådana här grupper, säger Christer Sjöqvist.

Kommer användas i utsatta områden

Halva insatsstyrkan är redan rekryterad och nästa höst ska den vara fulltalig, utbildad, utrustad och i arbete. Men eftersom terror och extrema våldsbrott är ganska ovanliga i Sörmland, kommer insatsstyrkan även att sättas in i utsatta områden som Fröslunda, Lagersberg och Skiftinge i Eskilstuna.

– De kommer att jobba med både civil- och uniformerad spaning och gripa personer som begår brott i de här områdena, de bidrar alltså även till ordinarie verksamhet när de inte är på utbildning eller på andra uppdrag, säger Christer Sjöqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.