Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisförstärkning till Gotland – ”Hätsk stämning”

Publicerad

Den misstänkta gruppvåldtäkten mot en rullstolsburen kvinna på Gotland har piskat upp starka känslor. Efter att både misstänkta gärningsmän och åklagare blivit uppsökta i hemmet så väljer polisen att kalla förstärkningar till ön.

Ett okänt antal personer kommer nu att förstärka polisen på Gotland. Anledningen är att man nu klassar det som händer på Gotland som en ”särskild händelse”. Det innebär ett läge där polisen snabbt behöver samla kompetens. Enligt polisen kommer förstärkningarna att bestå av dels utredare men också poliser som ska jobba trygghetsskapande.

– Det är med anledning av det som hänt här den senaste tiden. Man har gett sig på de frisläppta, man har gett sig på åklagare. Man uttalar sig också väldigt hatiskt mot vissa poliser, säger Torbjörn Nilsson, polisområdeschef på Gotland.

Misstänkta släpptes

Det var på söndagsmorgonen som en rullstolsburen kvinna anmälde att hon blivit våldtagen i en villa i centrala Visby. Fem män anhölls av åklagare misstänkta för våldtäkt, men släpptes på fri fot på onsdagen. Åklagaren motiverade beslutet med att det i nuläget inte gick att bevisa att ett brott begåtts, och att han därför inte tänkte begära männen häktade.

Beslutet piskade upp stämningen ytterligare, bland annat i sociala medier där en grupp för ett medborgargarde börjar växa. På onsdagskvällen visade också ett antal personer sitt stöd för kvinnan genom att demonstrera, bland annat vid polishuset.

Flera hot

Flera personer har hängts ut på nätet av bland annat av en nazistisk organisation.

– Att ta lagen i egna händer är aldrig okej, säger Carina Skagerlind, talesperson från polisen.

Natten till torsdagen kom personer hem till den aktuella åklagaren. Händelsen utreds nu.

Häpnadsväckande hat

Misstankarna mot de fem männen finns kvar. Kvinnan som anmälde våldtäkten mår enligt sitt målsägarbiträde Staffan Fredriksson mycket dåligt av det som hänt.

– Min klient känner sig ifrågasatt. Till slut blev det för mycket. Hon har fått söka professionell hjälp och får nu vård, sade Staffan Fredriksson till SVT Nyheter på onsdagen.

De extra resurserna kommer att finnas på plats tills polisen tycker att man är ”färdiga” och från polisledningens håll ser man med häpnad på det som nu händer.

– Det är nästintill häpnadsväckande, det hat som kommer fram, och hur okunnig man tycks vara om hur rättssystemet fungerar, säger Torbjörn Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt våldtäkt upprör på Gotland

Mer i ämnet