Foto: Google earth/Västerpartiet/Centerpartiet

Politiker vill stoppa samarbetet med Guangzhou

Uppdaterad
Publicerad

Gruppledarna i Centerpartiet och Vänsterpartiet i Linköping vill stoppa kommunens engagemang med Kina med hänvisning till den senaste tidens händelser, då den svenske medborgaren Gui Minhai fängslats.

Det har under många år riktats kritik mot kommunens samarbete oberoende av majoritet. Argumentet som främst använts för ett fortsatt samarbete har varit att samarbetet främjar demokrati i Kina, skriver Muharrem Demirok Centerpartiets gruppledare och Jessica Eek Vänsterpartiets gruppledare i sin gemensamma motion till fullmäktige.

– Vi har haft ett samarbete under 20 år och allt pekar på att Kina inte tar till sig Linköpings sätt att arbeta med medborgardialog, säger Muharrem Demirok (C) Kommunalråd och vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Utöver att kommunen tillfälligt stoppar samarbetet med Kina och Guangzhou, vill partierna se att kommunen offentligt stöttar utrikesministern i dennes kritik mot fängslandet av Gui Minhai.

– Handel och vad enskilda företag gör har vi inga synpunkter på men att en kommun rättfärdigar Kinas sätt att förtrycka människor är allvarligt, säger Muharrem Demirok (C).

Att Centerpartiet och Vänsterpartiet tillsammans går i hop menar kommunalrådet visar på styrkan i kritiken.

– Om (V) och (C) som många gånger är oense har enats visar det på hur stark kritiken är, säger Muharrem Demirok (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.