Det här är frågorna de får när de informerar Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Satsning i Norrköping – information om vaccinationer på flera språk

Uppdaterad
Publicerad

Många utrikesfödda har ännu inte vaccinerat sig mot Covid trots att de haft möjligheten. Språket kan vara en orsak. I Norrköping har man de senaste dagarna gjort en satsning för att sprida information till grupper som är dåliga på det svenska språket.

De senaste dagarna har personer från ”Portalen” i Norrköping gått omkring och informerat personer i affärsgallerian Mirum om covid.

– Vi märkte att när vi pratade med folk på svenska så behövde vi så mycket tid för att förklara, men om vi pratar på arabiska så förstår de direkt, berättar Said Zarwal.

Vaccinrädsla

Arabiska, somaliska och spanska är språken de använder och de märker att många har frågor och är oroliga för till exempel vaccin. I inslaget ovan berättar Said Zarwal om vilka frågor de får när de går runt och informerar. Portalen är ett integrationsprojekt som drivs av bland andra Norrköpings kommun och Hyresbostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.