Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vården på Gotland är under press och sjukhuset har gått upp i stabsläge. I videon hör du mer om läget från sjukhuschefen Anna-Clara Collén. Foto: SVT och Fredrik Sandberg / TT

Pressad vård på Gotland – sjukhus i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals turister är på väg mot Gotland – där lasarettet tvingats dra ner på vårdplatserna. Hyrpersonal nobbar Visby och cancersjuka öbor kan behöva åka till Stockholm för operation.

– Det är svårt att få tag på hyrpersonal, och det är det nationellt. Samtidigt har vi haft en konflikt med Vårdförbundet, men den är ju över nu, säger sjukhuschefen Anna-Clara Collén, till SVT Nyheter Öst.

I videon berättar hon mer om den ansträngda situationen.

Hundratusentals turister

In i det sista kämpar Region Gotland för att kunna erbjuda gotlänningar och turister akutsjukvård. Normalt växlar man upp, fyller på med extra personal till akuten, vårdavdelningarna och alla vårdplatser hålls öppna. Det behövs då öns sjukvård är anpassad till 60 000 bosatta – en stark kontrast till de hundratusentals turister som vistas där på sommaren.

Men i år larmade personalen redan innan det började. Några har sagt upp sig. Dagen innan midsommar lämnade två chefer in avskedsansökningar med hänvisning till ”situationen på lasarettet”, enligt Hela Gotland.

Samtidigt gick sjukhuset upp i stabsläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.