Petter Jonsson (till höger), vårdenhetschef för Psykiatriska kliniken i Norrköping, har märkt en ökad belastning hos många av de patienter som har boendestöd. Till vänster i bild syns Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköping. Foto: SVT

Psykiatrin slår larm: Många far illa av omorganisationen

Uppdaterad
Publicerad

Vi har märkt en större oro bland våra pågående patienter, säger Petter Jonsson som är vårdenhetschef på Psykiatriska kliniken i Norrköping. Han säger att det är önskvärt att låta så många som möjligt behålla sina boendestödjare eftersom det är en väldigt viktig person.

Autism- och Aspergerförbundet har redan slagit larm om den stora oron som flyttkarusellen i boendestödet har lett till. Nu slår även psykiatrin larm.

Större oro

– Vi har pågående patienter som har boendestöd och där har vi märkt en större oro, en ökad belastning för många av de här personerna, säger Petter Jonsson som är vårdenhetschef på Psykiatriska kliniken i Norrköping.

På kliniken finns bland annat ett AST-team som tar hand om patienter med autismspektrumtillstånd.

– För de här patienterna är det viktigt med förutsägbarhet. När man inte har information om vad som kommer att ske så blir det en ökad generell oro för den här patientgruppen.

Sträva efter att behålla boendestödjarna

Petter Jonsson säger att boendestödjarna är väldigt viktiga personer för många. En del har inte så mycket sociala kontakter och att då mista kontakten med boendestödjaren kan upplevas som väldigt jobbigt.

– Därför tycker jag att det vore bra om man strävar efter att bibehålla boendestödjarna i så stor utsträckning som möjligt, säger Petter Jonsson.

Bör hanteras varsamt

De allra flesta, 300 av 500 personer, kommer att förlora kontakten med samtliga boendestödjare. Petter Jonsson tycker inte att den här omorganisationen går att jämföra med andra förändringar inom kommunen.

– Eftersom våra patienter ändå är patienter inom specialistpsykiatrin så ska man försöka hantera den här gruppen på ett så varsamt sätt som möjligt.

En del behöver månaders förberedelse

Förändringen ska genomföras bara tre veckor efter att de som har boendestöd fått information om vilka de nya boendestödjarna är.

– För många av de här personerna så är boendestödjaren en väldigt viktig person. Då är det önskvärt om man kan få information om förändringen i så lång tid som möjligt innan, så att man kan ställa om och ställa frågor.

Större behov av förutsägbarhet

Petter Jonsson säger att många personer med AST behöver information långt innan, till exempel att få bilder på de nya boendestödjarna och information om vem som ska komma. I vissa fall handlar det om att man behöver flera månader på sig för att kunna förbereda sig.

– De här patienterna som vi träffar, det är ju personer som har väldigt stora behov. Och många har ett större behov av förutsägbarhet än vad människor överlag har, säger Petter Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.