Idrott varje dag höjer elevernas skolresultat. Foto: Bildbyrån

Pulshöjande aktiviteter införs för elever på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland har fått 649 000 kronor av Skolverket för att satsa på hälsofrämjande skolutveckling.

Elva skolor på Gotland ingår i hälsoprojektet som ska få eleverna att må bättre.

– Vi är glada över att ha fått pengarna. Vi vet att lärande och hälsa hör ihop. Ny forskning visar att pulshöjande aktivitet inte bara påverkar konditionen, utan även hjärnans utveckling, koncentrationen och det psykiska välbefinnandet med mera, säger Jan Wahlén, rektor för Lärbro skola, som samordnar projektet, i ett pressmeddelande.

Pulsträning i Östergötland

Målet med projektet är att ge en grund till en hälsosammare livsstil, bättre kostvanor och ökad fysik aktivitet. Pulshöjande aktiviteter kan också ge bättre självförtroende och ökad social kompetens hos eleverna.

Under vårterminen kommer nu olika aktiviteter införas på schemat.

Arkiv: Eleverna på Vammarskolan har pulsträning Foto: SVT/Christian Zetterdahl

På senare år har allt mer forskning visat på positiva effekter med att få eleverna att röra på sig mer, och allt fler skolor runt om i landet prövar nu på konceptet.

SVT har tidigare berättat om Vammarskolan i Valdemarsvik och Bunkefloprojektet i Malmö som kan ses som föregångare i att införa fysiska aktiviteter och mer idrott i skolan.

Arkiv: Eleverna rör på sig på Vammarskolan. Foto: SVT/Christian Zetterdahl

Totalt delar Skolverket ut 44,5 miljoner till kommuner och utbildningsföretag för hälsofrämjande skolutveckling. Det inkom 564 ansökningar och 99 av dem beviljades.

Foto: SVT

Deltagande skolor på Gotland

Fårösundskolan

Lärbro skola

Solklintskolan

Fole skola

Stenkyrka skola

Solbergaskolan

Gråboskolan

Terranovaskolan

Lyckåkerskolan

Stånga skola

Garda skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pulsträning i Östergötland

Mer i ämnet