Den här veckan drar bygget av Rådhustorget igång på riktigt. Foto: SVT

Nu startar bygget av nya Rådhustorget i Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

I veckan startar den stora ombyggnationen av Rådhustorget i Vadstena. Bland annat ska marken bytas ut mot granitplattor och torget kommer att bli bilfritt.

Det var genom en arkitekttävling som det nya torget kom till, där förslagen baserades på allmänhetens åsikter. Bland annat kunde Vastenaborna lämna sina åsikter på kommunens hemsida. En jury utsåg finalisterna till tävlingen och de som vann var Karavan landskapsarkitekter. Även om den stora ombyggnationen startar nu, så har arbetet redan pågått under en tid.

– Vi började redan i våras med lite jobb runt omkring och under marken, säger Daniel Wahlström, driftingenjör.

Torget kommer bli upplyst med belysning, pyloner, som även kommer lysa upp Rådhusets fasad. Det kommer bli markvärme på vissa ställen för att det ska vara lättare att ta sig fram under vintern.

– När det gäller uteserveringarna, kommer samtliga finnas kvar. De kommer att få större ytor, säger Mathias Hult, stadsarkitekt i Vadstena.

Kritik till att parkeringarna försvinner

Men att torget nu ska bli bilfritt har en del Vadstenabor varit kritiska till.

– De missar ju väldigt många turister som parkerar här. Var ska de parkera om de kommer hit? Står de på gatorna här omkring, då får de en böteslapp. Här har det ju inte varit någon avgift att stå, säger Tage Algernon Jarlstam som bor i Vadstena.

Enligt Mathias Hult ska det inte ha framgått att man ville ha kvar parkeringarna när allmänhetens åsikter samlades in. Utan det ska kommit fram i efterhand.

– Vi har nu en grupp som tittar på det här nu, för att effektivisera de parkeringsplatser som finns i direkt anslutning till torget och tillskapa nya platser.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.