Det senaste rånet skedde mot en butik i stadsdelen Berga. Daniel Axelsson, chef för grova brott vid polisen i Linköping, menar att situationen är oroande. Foto: Jeppe Gustafsson/SVT

Rånvåg i Linköping – polisen tar in extrapersonal

Publicerad

På två dagar har Linköping drabbats av fem rån, både butiker och privatpersoner har drabbats. Polisen svarar genom att ta in extrapersonal som kommer att jobba med fallen.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här och har tillsatt en koordinator för att göra en översikt och se om vi kan hitta några samband, säger Daniel Axelsson, chef för grova brott vid Polisen i Linköping.

Sedan i onsdags har fem rån skett i Linköping. Det första mot en butik i Lambohov, sedan två personrån i de centrala delarna av staden följt av två butiksrån, ett på Vasavägen och ett i Berga. Vid det sista rånet skadades två personer så pass allvarligt att de fick föras till Universitetssjukhuset för vård.

Förutom koordinatorn kommer ett antal utredare att engageras i arbetet att försöka klara upp brotten.

– Det här har eskalerat och det är oroväckande om någon eller några har fått smak för det här, säger Daniel Axelsson.

Söker koppling mellan brotten

Polisen undersöker om det finns någon koppling mellan de senaste dagarnas rån och de rån som skett de senaste veckorna. Polisen har ingen skäligen misstänkt, dock har de flera vittnesuppgifter från rånen.

– Det är det vi tittar på nu, finns det samband mellan de här eller är de enskilda, säger Daniel Axelsson.

Vittnen har kunnat ge signalement på flera av gärningspersonerna, beskrivningarna stämmer dock inte helt överens.

– Det är spridda skurar även där, oftast kanske det nämns att det är en eller flera gärningsmän och det är också olika från fall till fall, det nämns att de är mörkt klädda och lite sådana saker, säger Daniel Axelsson.

Personerna som skadades vid rånet i Berga skadades lindrigt. En av dem, en vuxen man, fick stanna på sjukhuset för observation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer