Foto: SVT

Rättsprocessen om Asylenparken fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen har beviljat prövningstillstånd för beslutet om att bygga bostäder i Asylenparken i Vadstena.

Vadstena kommun vill tillåta byggnation av tre fastigheter med totalt 48 lägenheter. Kommunens beslut överklagades till Länsstyrelsen, men den överklagan avslogs. Då gick ärendet till Mark- och miljödomstolen som inte såg något skäl att ändra kommunens beslut.

Nu har Mark- och miljööverdomstolens beslut kommit och domstolen beviljar prövningstillstånd av ärendet.

Kommunalrådet Magnus Gustafsson (S) är inte glad över att det tar ytterligare tid innan ett eventuellt bygge kan komma igång.

– Vi tycker att det är tråkigt, säger Gustafsson. Jag tycker synd om människorna som hade tänkt flytta hit.

Byggnationen av de tre flerfamiljshusen i centrala Vadstena är ett steg för att locka nya invånare till kommunen, ett steg i att få kommunen att växa.

– Det här är ju ett stort projekt som försenas, säger kommunalrådet Gustafsson (S).

Det fanns två grupper av personer och organisationer som överklagade och den ena gruppens överklagan kommer att tas upp, medan den andra gruppens överklagan inte beviljas prövningstillstånd.

Den grupp, som inte fick prövningstillstånd ansågs inte ha formell rätt att yttra sig om kommunens detaljplan för Asylenområdet. Deras överklagande avvisades redan i Länsstyrelsens beslut.

De klagande som nu fått prövningstillstånd bor på, eller i närheten, av det aktuella området i centrala Vadstena och anses därför ha rätt att yttra sig i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.