Cementas kalkbrott i Slite vid Filehajdar. Arkivbild. Foto: Karl Melander/TT

Region Gotland accepterar inte Cementas förslag

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland har nu lämnat sina synpunkter angående Cementas ansökan till mark- och miljödomstolen om att under ytterligare fyra år bryta kalksten i Slite.

Regionen gör bedömningen att ansökan som gäller bergtäkterna Filehajdar och Västra brottet inte påverkar regionens möjlighet att ta vatten från Tingstäde träsk och att det ger en mycket liten påverkan av vattentäkten Dyhagen.

Men regionen kan ändå inte acceptera Cementas förslag till kompensationsåtgärder för vattenförsörjningen, eftersom de inte anses tillräckligt bra.

– Det måste så långt som möjligt säkerställas att den allmänna vattenförsörjningen lämnas opåverkad av den brytning som sker. Därför föreslår vi en skärpning i det villkor som gäller regionens brunnar och Cementas ansvar för att långsiktigt säkra vattenförsörjningen, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cementa måste ta hand om den brutna kalkstenen innan för mycket vatten fyller brotten. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet