Bland annat släcks branden med hjälp av stora mängder sand. Detta gör att det ryker mindre. Foto: Jonathan Engberg/SVT

Region Östergötland åter i normalläge efter branden på soptippen

Uppdaterad
Publicerad

Vrinnevisjukhuset och Region Östergötland meddelade under lördagskvällen att man återgått i normalläge efter branden på Häradsuddens sopptipp utanför Norrköping.

– Inga personer har under dagen behövt uppsöka sjukvården på grund av branden och vi har inte vidtagit några åtgärder på Vrinnevisjukhuset, säger Annika Bergström, tjänsteman i beredskap i ett pressmeddelande från Region Östergötland.

Under lördagen gick sjukvården i Östergötland upp i stabsläge för att öka beredskapen i samband med den kraftiga branden som rasade på avfallsanläggningen på Häradsudden under natten mot lördagen. Räddningstjänsten uppmanade också allmänheten i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av den kraftiga rökutvecklingen.

”Ingen rök förekommer längre”

Under söndagsförmiddagen är branden under begränsad omfattning och ingen rök förekommer, uppger räddningstjänsten Östra Götaland.

– Det är nu personal på plats som har tagit över ansvaret. Det är glödbränder i marken som kommer behöva bevakning under lång tid framåt, då det varit så stor brand, säger Stefan Hagdahl, inre befäl till Svt Nyheter Öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.