Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Nu kan kvinnor i Östergötland ta prov av HPV-virus själva

Publicerad

Nu kommer alla kvinnor mellan 23 och 64 år i Östergötland att erbjudas självprovtagning av HPV – humant papillomvirus.

– Det är ett enkelt prov att ta. Man får en kallelse i sin brevlåda eller digitala brevlåda. Sedan beställer man självtestet hem till sin folkbokföringsadress, säger Caroline Lilliecreutz, överläkare på kvinnokliniken, Universitetssjukhuset i Linköping.

Screeningen för HPV-virus omfattar kvinnor mellan 23 och 50 år som ska testa sig vart tredje år, därefter vart sjunde år fram till 64. I Östergötland är det 40 000 kvinnor i Östergötland som varje år lämnar ett cellprov.

Ungefär 90 procent av dessa har ingen HPV-infektion och självprovtagningen innebär därför en stor besparing för både patienterna och vården.

– Det finns miljöaspekter i det här – man slipper resa. Och vi kan lägga tiden på annat för vår vårdpersonal, säger Caroline Lilliecreutz.

Den som är gravid eller som tidigare haft en cellförändring kommer fortsatt att kallas till en gynekologisk cellprovtagning.

På Gotland infördes självprovtagning 2019.

Mer information om självprovtagningen hittar du här.

Detta är HPV-viruset

  • HPV står för humant papillomvirus. Det är en grupp av över 200 olika virustyper. Vissa orsakar vanliga hudvårtor, andra typer orsakar könsvårtor (kondylom) och några orsakar cancer, framförallt i livmoderhalsen, könsorganen och svalget.
  • HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige.
  • Hos de allra flesta ger HPV en infektion som inte märks alls. Några av dem som infekteras gör sig inte av med viruset ur kroppen och det har visat sig att de har en ökad risk att få cancer.
  • Varje år får omkring 800 kvinnor och 300 män i Sverige någon form av cancer som orsakas av HPV.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.