Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regionen tar tillbaka städningen på US

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland tänker ta tillbaka driften av städningen på Universitetssjukhuset i Linköping. Man satsar också 20 miljoner på att kvalitetssäkra städningen.

Avtalet för städningen på US löper ut sista januari 2019 och den politiska majoriteten (S, MP, C och L) i Region Östergötland vill då passa på att återta städningen i egen regi. Beslutet tas på onsdag.

Till grund för beslutet ligger en utredning som visar på att regioner och landsting med färre vårdrelaterade infektioner har egen städning, samt bättre utbildade medarbetare.

– En minskning av antalet vårdrelaterade infektioner innebär inte bara minskade kostnader och mindre besvär för patienterna utan medför också att vårdplatser frigörs för andra patienter som är i behov av vård, säger Mats Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, i ett uttalande.

Och beslutet kommer inte att möta något motstånd från oppositionen.

– Moderaterna och Kristdemokraterna stödjer förslaget om att återta ansvaret för lokalvård med mera på US. Vårt främsta mål är att sätta patientens säkerhet i fokus och ha en väl fungerande verksamhet vid vårt Universitetssjukhus, säger Marie Morell (M), oppositionsråd och gruppledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer